Acupunctuur en Manueel therapie
Enkele voorbeelden van samenwerking
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

De Kruisbestuiving van Acupunctuur en Manueel Therapie

Rob Mattijssen en Tineke  Oostijen werken al enige jaren intensief samen bij de behandeling van patiënten, hierbij kan een  combinatie behandeling plaats vinden van Manueel therapie en Acupunctuur. De patient staat hier centraal. Door de achtergronden van beide behandelaars, Rob heeft in verleden de beroepsopleiding voor Shiatsu therapeut gedaan en is daardoor bekend met de TCM (Traditionele Chinese geneeswijze); Tineke is van origine Fysiotherapeute en bekend met het functioneren van bewegingsapparaat, blokkades en restricties. Kortom we spreken elkaars taal en we weten wanneer we elkaars expertise moeten inschakelen.

Waarom combinatie behandeling?

Meridiaan energieën kunnen geblokkeerd zijn geraakt door stijve gewrichten. Hierbij is het verstandig eerst de gewrichten aan te pakken. Hier zal de behandeling beginnen met Manuele Therapie. Andersom kan ook : geblokkeerde energie kan stijve gewrichten geven. In dat geval begint de behandeling met acupunctuur
In balans brengen van lichaam door acupunctuur en manueel therapie.

Manueel gegeven door Rob bestaat uit behandeling van gehele wervelkolom (lichaam). Hierbij wordt niet alleen gekeken naar bestaande blokkades maar naar algehele balans in lichaam. Dit wordt gedaan algemeen lichamelijk onderzoek en metingen naar voorkeur en asymmetrie vlgns van der Bijl .Hierna volgt behandeling d.m.v. evt  methode van der Bijl en , mobilisaties en/of  manipulaties volgens   osteopathie aangevuld met schedel- en craniosacrale- viscerale technieken.

Acupunctuur gegeven door Tineke Oostijen is vooral de Japanse stijl van acupunctuur. Door middel van meridiaan, buik en polspalpatie wordt een energetische diagnose gesteld. Met een subtiele manier van acupunctuur gaan we de balans herstellen die nodig is om klachten te verminderen. Naast acupunctuurnaalden wordt er ook gebruik gemaakt van diverse aanvullende technieken zoals ooracupunctuur, advies t.a.v. voeding en leefstijl ,  moxa behandelingen en cupping.

Voorbeeld 1
Een patient klaagt over extreme rugklachten en komt bij de acupuncturist. Op basis van onderzoek blijkt dat met name de leverenergie geblokkeerd. Deze levermeridiaan heeft vele punten om te behandelen maar een heel belangrijk punt ligt t.h.v de borstwervelkolom. Naast effectieve acupunctuur heeft de manuele therapieeen mogelijkheid om  die ene specifieke wervel in de borstwervelkolom, mede verantwoordelijk voor het steeds terugkerende probleem weer goed te laten bewegen.

Voorbeeld 2
Patient komt bij acupuncturist na bevalling met klachten als erge vermoeidheid, uitputting en bekkeninstabiliteit. Energetisch gezien verliest een vrouw na de bevalling veel nierenergie, dit uit zich in zwakke rug, knieen, instabiele wervelkolom, haarverlies en vermoeidheid. Door de balans te herstellen via acupunctuur en in combinatie met manuele therapie om  op heel subtiele wijze  de wervelkolom in balans te brengen is de patient sneller hersteld.

Manueel Therapie
Onder Handen
Mauvestraat 1
6813 JJ Arnhem
026 4423031
Acupunctuur
Therapeutisch Centrum Sonsbeek
Staringstraat 81
6821 DN Arnhem
026 3700296

 

Enkele voorbeelden van samenwerking

Een voorbeeld van een behandeling, eerst acupunctuur en daarna door naar
manuele therapie (Therapeutisch Centrum Sonsbeek, Tineke Oostijen/ Eric Artz)

Patient, vrouw met keelklacht, slikken is moeilijk maar vooral een 'prop
in keel' gevoel, gedurende de hele dag. De klacht is er al een jaar,
mevrouw maakt zich zorgen of er iets anders aan de hand is. Andere
klacht is slecht slapen. Zowel bezoek aan huisarts en ziekenhuis, KNO
onderzoek geeft geen afwijkingen aan. Daarnaast bestaan al meerdere
jaren aanhoudende klacht middenrug. Hiervoor heeft zij al vele
therapieen gevolgd.
Bij onderzoek door acupuncturist is vooral een dysbalans op te merken in
lever en galblaas en long energie. De behandeling richt zich middels
japanse acupunctuur vooral op deze gebieden. Naast de behandelingen die
in totaal 5 maal zijn wordt er na behandeling een verblijfsnaald op
bepaalde plaats in lichaam gezet, in dit geval op galblaaspunt op been
en op haar rug. Met een cupping behandeling wordt zichtbaar waar de
blokkade exact aanwezig is op haar thoracale wervelkolom.

Resultaat na 5 keer:
De klachten van haar keel zijn duidelijk minder aanwezig en verdwijnen
in loop van de dag. Ze slaapt na de eerste behandeling beter.
Aan de manueel therapeut, Eric Artz, gevraagd of hij met zijn
specialisatie nog iets voor haar persisterende rugklacht kan doen.

Uit de bevindingen van acupuncturist, Tineke Oostijen, blijkt dat  er mogelijk sprake is van blokkades  

in de thoracale wervelkolom welke mogelijk bijdragen tot de aanhoudende rugklachten. Vanwege deze bevindingen is patiënte doorwezen voor manueel therapeutisch onderzoek.

Uit het manueel therapeutisch onderzoek blijkt dat er sprake is van beperkingen in de mobiliteit (beweeglijkheid) van de thoracale (borstregio) wervelkolom. De mogelijkheid tot strekken in dit gebied is beperkt.

De aanhoudende pijn ter hoogte van de thoracale wervelkolom is dus mogelijk te verklaren, vanuit de functiebeperkingen van deze thoracale wervelkolom.

Gestart zal dan ook worden met het verbeteren van de beweeglijkheid van de thoracale wervelkolom middels manuele therapie. Onder andere de volgende verrichtingen zullen worden gedaan: manipulaties en mobilisaties van de thoracale wervelkolom. De behandeling zal ondersteun met oefeningen om de beweeglijkheid van de wervelkolom te verbeteren.

Het is bekend dat er via het zenuwstelsel verbindingen zijn tussen de galblaas en het middelste gedeelte van de thoracale wervelkolom. Dit geldt ook voor de lever en de longen. 

Aangezien de thoracale wervelkolom ook verbindingen heeft met onder andere de lever, de galblaas en de longen, heeft deze behandeling mogelijk ook effect op de dysbalans van de lever, de galblaas en de longenergie.

Om  veranderingen in deze dysbalans te constateren zijn we weer op het terrein van de acupunctuur terecht gekomen